Electrostimularea musculara este un procedeu de fizioterapie utilizat frecvent in recuperarea medicala in scopul de stimulare a musculaturii, mentinerii sau promovarii tonusului muscular si a conductibilitatii nervoase, la nivelul segmentelor afectate.
Electrostimularea musculara a primit un rol important in aria recuperarii medicale fiind folosita ca si metoda de recuperare eficienta pentru un spectru larg de afectiuni: de la pacienti imobilizati pana la recuperarea sportivilor de performanta.
Electrostimularea este o procedura non invaziva, nu provoaca durere sau disconfort pacientului si consta in aplicarea unor electrozi la nivelul grupelor musculare în vederea cresterii tonusului muscular sau a relaxarii/decontracturarii musculaturii
Terapia TENS reprezinta o procedura de electroterapie de joasa frecventa, menita sa stimuleze fibrele nervoase aferente si sa le desensibilizeze, scazand astfel durerea.
Electroterapia este realizata cu ajutorul unui dispozitiv medical ce emite curenti de diverse frecvente si intensitati, în conformitate cu tipul de curent ce se doreste a fi obtinut si aplicat (curenti de joasa, medie si înalta frecventa).
Aplicatiile de curenti pot fi dispuse la nivelul oricarei regiuni sau segment, cu respectarea indicatiilor de baza si în functie de efectul urmarit.