Stretching-ul este o formă de exercițiu fizic în care un anumit mușchi sau tendon este flexat sau întins în mod deliberat pentru a îmbunătăți elasticitatea simțită a mușchiului și a obține un tonus muscular confortabil.
Aceste exercitii vizeaza toate grupele de muschi si nu sunt recomandate doar sportivilor, ci si persoanelor care urmeaza programe de recuperare medicala.
Exercitiile de stretching pot fi statice sau dinamice. In programele de recuperare sunt folosite in principal exercitiile statice. Acestea actioneaza asupra unei anumite grupe de muschi, prin mentinerea unei anumite pozitii timp de cateva secunde. Exercitiile de stretching dinamice presupun solicitarea intensa a unei grupe de muschi. Acesta se efectueaza inaintea antrenamentelor si presupune exercitii precum rotatiile gatului, ale articulatiilor, semigenuflexiuni, rotiri ale umerilor, ale bazinului, exercitii de balansare ale bratelor si picioarelor, etc.
Terapia prin stretching are ca scop ameliorarea afectiunilor aflate in stare de remisie, seriile de exercitii diminuand durerea provocata de contracturile musculare si contribuind la cresterea amplitudinii de miscare.
Un rol foarte important pentru atingerea scopului propus cu ajutorul terapiei prin stretching il are respiratia. Efectuarea regulată a stretchingului, permite o mai bună conştientizare a respiraţiei şi imbunatateste funcţionarea muşchilor respiratori.